Veelgestelde vragen
Bekijk hier de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag over het onderwijs in Friesland er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden jouw vraag zo snel mogelijk!
Algemeen
De website www.onderwijsloket.com is een site van de overheid. Het onderwijsloket is begin 2020 gestart op initiatief van de Hogescholen en Universiteiten. Het is een platform met alle informatie over werken in het onderwijs! Jij bent geinteresseerd in een baan als docent (je bent tenslotte op deze site belandt), kijk vooral ook op www.onderwijsloket.nl Je vragen over welke routes er mogelijk zijn, welke functies er zijn én welke opleiding je kunt/moet volgen, worden op deze site beantwoord.
Na de lerarenopleiding op hbo-niveau, beschik je over een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Je mag dan lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo.
De reguliere route voor een eerstegraads bevoegdheid is een educatieve master op de universiteit, maar ook hier zijn er manieren om deze bevoegdheid te halen, ook op hogescholen en via een zij-instroomtraject.
Als je ook les wilt geven in de bovenbouw van havo en vwo, dan heb je een eerste graadsbevoegheid nodig. De ‘reguliere’ route hiervoor is een educatieve master op de universiteit. Maar er zijn ook andere manieren om deze bevoegdheid te halen, bijvoorbeeld via de hogeschool of een zij-instroomtraject.Een van de toelatingseisen voor kandidaten voor een zij-instroomtraject voor docenten is een HBO- of WO diploma.
Bij het vinden van een aanstelling in het mbo, gaan schoolinstellingen in enkele gevallen akkoord met een dienstverband, wanneer je kunt aantonen dat je over HBO werk- en denkniveau beschikt. Dit laatste kan bijvoorbeeld via een assessment bij onafhankelijk instituut.Wanneer je een mbo-diploma hebt, kan het heel interessant zijn meer te lezen over het zogenaamde mbo-instructeurs diploma niveau 4.
Jazeker, we kunnen een meeloopdag voor je organiseren bij één of meerdere stichtingen die verbonden zijn aan de Regionale Aanpak Personeelstekort in Friesland.
Laat via het contactformulier weten dat je daar interesse in hebt en wij nemen contact met jou op. We bespreken dan jouw voorkeuren ( over bijvoorbeeld sector of school) en de mogelijkheden die er zijn.
Onderwijsloket Friesland heeft een informatieve functie. Natuurlijk willen we je graag helpen bij het vinden van een bij jou passende opleidingsroute.
Helaas hebben wij geen actueel overzicht van vacatures voor zij-instroomplekken. Je kunt natuurlijk wel bij de vacatures kijken die ook hier op de site staan.
Je bent of wordt een hybride docent als je naast je werk in het onderwijs ook elders werkt. Hybride docenten geven aan dat de combinatie van onderwijs en ander werk heel prettig is. Het geeft afwisseling in je werk en het biedt soms mooie loopbaanperspectieven. Hybride docenten kunnen leerlingen laten zien hoe het onderwijs aansluit bij de praktijk. Waarom het geleerde waardevol en betekenisvol is.
Als hybride docent ben je enkele uren of enkele dagen in de school. Je kunt hiervoor een lesbevoegdheid halen door een route tot docent of instructeur te volgen die bij jou past.
Het is ook mogelijk om aangenomen te worden als hybride docent, wanneer je beschikt over specifieke expertises en/of praktijkervaringen en op jaarbasis maximaal 6 uur per week werkt als docent. Een lesbevoegdheid is dan in eerste instantie niet nodig. Als je meer dan 6 uur werkt, is een tijdelijk dienstverband mogelijk van maximaal 3 jaar.